De meeste ouders zullen het geluk van hun kind onmiddellijk op één zetten.
In de maatschappij ligt de nadruk echter sterk op succes. Het lijkt wel of we succes en geluk soms als hetzelfde beschouwen. Scholen worden louter afgerekend op leerprestaties. Schooldirecties kiezen daarom noodgedwongen voor beleid dat gericht is op een gunstig oordeel van de onderwijsinspectie. In dat oordeel over de kwaliteit van de school speelt het welzijn van onze kinderen geen enkele rol! En dat is raar!!

Want: Een kind dat lekker in zijn vel zit, presteert automatisch beter.
Andersom: Een kind dat niet lekker in zijn vel zit, zal nooit het optimale uit zichzelf kunnen halen.

Kinderen van nu hebben meer dan ooit te maken met een constante overload aan prikkels, hun brein komt zelden aan rust toe. Tel daarbij op de eisen die aan het kind worden gesteld: sociaal, in het gezin, emotioneel, op de sportclub en niet in de laatste plaats op school.

Niet gek dat steeds meer kinderen problemen hebben met slapen, piekeren, rusteloosheid en moeite met concentreren. In de GGZ wordt zelfs al melding gemaakt van burn-out bij kinderen. Dat is zorgelijk, want de ernst van een burn-out moet niet worden onderschat!

De maatschappij, dat zijn wij. Wij kunnen een andere focus kiezen; als we het mentaal welzijn en geluk van kinderen (en volwassenen!) belangrijk vinden, dan kunnen we dat direct tot uitdrukking brengen in onze manier van opvoeden, ons onderwijs én in organisaties. Hoe?
Mindfulness beoefenen is een uitstekende start. Het legt voor jong en ouder een stevige basis voor meer mentale veerkracht. Daar komt steeds meer wetenschappelijk bewijs voor en gelukkig begint dat besef steeds verder door te dringen in alle geledingen van de maatschappij.

Wat wens jij je kind het meest toe? Succes? Of Geluk?

Eén gedachte over “Wat wens jij je kind het meest toe? Succes? Of Geluk?

  • 17 januari 2018 om 13:25
    Permalink

    En zo is het! Gun en geef kinderen handvatten voor meer geluk!

Reacties zijn gesloten.